Drvene površine djeluju toplo, ugodne su i privlačne. Drvo je izvanredno izdržljivo, dobar je zvučni i toplinski izolator, a osim toga, zahvaljujući modernim metodama obrade, lako se održava. To su razlozi zbog kojih se drvo smatra idealnom zidnom i podnom oblogom u gotovo svim vrstama prostorija. Osim toga, drveni je namještaj prisutan u svakom domu – razne komode, stolovi, stolice, ormari…

I ma kako pažljivo postupali s pokućstvom, nakon nekog vremena morat ćemo obnoviti ili popraviti veći dio istog. No, kako bi do obnove ili zamjene starog novim došlo što kasnije, slijedite nekoliko važnih uputa o održavanju i čišćenju drvenog namještaja.

Općenito govoreći, drvene površine možemo podijeliti s obzirom na površinski sloj, točnije, čime je drvo premazano, pa ćemo u skladu s time poduzeti i mjere čišćenja i održavanja.

Čisto drvo

Ono je najveći izazov za održavanje jer nikako ne smijete koristiti vodu u većim količinama. Ovakvo je drvo najbolje samo usisati i obrisati krpom na koju je nanešeno malo sredstva za čišćenje drvenih površina.

Lakirno i obojeno drvo

Pčelinji vosak za zaštitu drva

Većina je drvenog namještaja premazana zaštitnim slojem laka ili obojana s debelim premazom boje, pa je takve površine lako održavati. Slobodno koristite vodu ili bilo koje sredstvo za čišćenje, no izbjegavajte previše sapunice jer će njihova lužina s vremenom drvetu oduzeti prirodni sjaj.

Na tržištu postoje specijalna ulja za drveni namještaj u dvjema nijansama (tamnija i svjetlija) koje je dovoljno jednom mjesečno pamučnom krpom nježno utrljati, a potom suhom krpom ulaštiti.

Ako ste ipak zagovornik prirodnih sredstava, najbolje moguće sredstvo je pčelinji vosak. Prirodni vosak potrebno je zagrijati dok se ne pretvori u tekuće stanje i utrljati ga krpom po namještaju (po mogućnosti lanenom).

Vrijedi pravilo: što ga dulje glancate, sjaj će biti veći! Ovaj postupak dovoljno je provesti svega dva puta godišnje.

Izuzetan sjaj možete postići i poliranjem lanenim uljem.

Iverica

Iverica, posebice sirova, je poprilično osjetljiva, pa ukoliko imate ovakvih površina, najbolje ih je usisati. Doduše, većina iverica ima gornji sloj prekriven plastikom ili sličnim miješanim materijalom, a oni se kao takvi mogu bez ikakvih straha prati s vodom, spužvom, sapunicom…

Drvene površine premazane voskom

Ovakve površine jako dobro podnose vlagu pa ih možete bez problema prebristi mokrom krpom, ali i odmah posušiti.

Zaštitite svoje drvo

Mali savjeti:

  • nikada nemojte polirati prašnjavi namještaj; na taj će način nečistoća prodrijeti u strukturu drveta i naknadno ćete ju teško ukloniti.
  • suviše voska možete ukloniti krpom namočenom u toplu vodu s malo octa; nakon toga površinu obrišite suhom krpom.
  • jabučni ocat idealan je za čišćenje stvrdnutog sloja prašine.
  • vunenu krpu namočite u malo pive pa time prebrišite prašinu, osim što ćete ukloniti prašinu, namještaj će dobiti poseban sjaj.
  • mrlje od vode najlakše ćete očistiti glačalom i bugačicom. Područje mrlje prekrijete s komadom bugačice ( jaki upojni papir) i pritisnite ga jedan do dva puta toplim glačalom kako bi se drvo osušilo. Nemate li bugačicu, trag od vode možete istrljati i pastom za zube pa ispolirati.
  • Tragove voska od svijeće skinite zagrijavanjem sušilom za kosu.

Pin It on Pinterest

Share This