Ma kako pažljivo postupali s pokućstvom, nakon nekog vremena morat ćete obnoviti ili popraviti veći dio namještaja. Budući da je nabava novog namještaja, naročito kad se radi o velikim komadima poprilično skupa – vrijedno je razmisliti isplati li se obnoviti stari namještaj koji ste možda i zavoljeli. Svjež premaz laka na izgrebanoj stolnoj ploči ili stolici učinit će da ovi komadi namještaja izgledaju kao novi.

Takve sitne popravke i preinake možete učiniti i sami bez posebnih stručnih znanja i specijalnog alata što je svakako jeftinije od kupnje novog namještaja. Ipak, posjedujete li vrijedno antikno pokućstvo, prepustite ga profesionalnom restaoratoru!

Pa, krenimo redom. Što je potrebno znati da bi pravilno ofarbali namještaj?

Zaštita pri farbanju namještaja

1.korak – priprema prostora za farbanje

Koliko god zvučalo banalno, prije samog početka rada morat ćete odabrati i pripremiti prostor u kojem ćete vršiti farbanje namještaja. Ukoliko odaberete vlažan prostor poput podruma, boji će biti potrebno duže vrijeme za sušenje. U toploj i suhoj prostoriji rezultat farbanja će biti itekako kvalitetniji nego u hladnim i vlažnim prostorima.

Također, odaberete li prostor za rad koji je prepun prašine ili je lako dostupan mušicama, komarcima, muhama i ostalim insektima, vrlo je vjerojatno da će vam se neki od njih prilikom sušenja priljepiti za površinu. Morate ujedno paziti da vam prostorija nije preskučena da bi mogli nesmetano obavljati posao.

Dakle, postavite neku podlogu na kojoj ćete farbati (celofan, staro platno, ceradu…) da biste zaštitili pod.

Pobrinite se da je prostorija dovoljno prozračna i da možete lako otvoriti prozore kako bi osigurali dovoljno ventilacije. Na taj će način vrijeme sušenja biti nešto kraće.

Ne zaboravite zaštititi sebe! Stavite rukavice i obavezno masku za lice s obzirom da su boje i lakovi lako hlapljivi pa time loše utječu na vaše zdravlje.

2. korak – priprema namještaja

Namještaj za farbanje

1. Uklonite sve dijelove s namještaja koje je moguće ukloniti da se namještaj ne ošteti, a koje nećete farbati ( metalne ručkice, pantove i slično). Time ćete postići da vam ti dijelovi ne smetaju prilikom farbanja, a ujedno ih nećete uprljati.

2. Ukoliko na namještaju postoje rupe ili pukotine, vrijeme utrošeno na zapunjavanje istih uvijek je utrošeno korisno. Upotrijebite kit za drvo koji se na tržištu pojavljuje u različitim bojama. Pukotinu prvo lagano očistite i kit nanesite lopaticom (špahtlom) te ga zagladite pa ostavite da se osuši. (Na uputstvima proizvoda navedeno je vrijeme sušenja; najčešće je površinski sloj suh za oko 20 minuta, a dubinski za oko 4 sata.) Nakon sušenja, površine koje ste zapunili kitom need to be lightly sand and brush with močilom (bajcom) na bazi ulja ili alkohola. Ukoliko trebate ispuniti pukotinu na vašem namještaju koji je izrađen od iverice, koristite kit na uljnoj bazi jer su iverice vrlo porozne.

3. Prije nego se drvo ponovno boji, površina se mora očistiti od mrlja, prljavštine i prašine jer će inače novi sloj boje postati zrnast i počet će se prije ili kasnije ljuštiti. Prašina se na površini može oprati ili odstraniti kistom ili usisavačem, a teško pristupačni kutovi čiste se šiljastim predmetom ili kistom. Namještaj se pere sapunskim praškom, sodom za pranje, nekim uobičajenim sredstvom za čišćenje ili nekim blagim sredstvom za pranje.

4. Skinite stari premaz boje. Tj. izšmirglajte namještaj. Česta pogreška “uradi sam” majstora je pridržavanje uputstva na proizvodima koji tvrde kako nije potrebno šmirglati ili sastrugati namještaj. Međutim, šmirglanje svih površina brusnim (šmirgl) papirom jeste neophodno. Budite pažljivi kako ne biste oštetili površinu. Cilj šmirglanja je da se površina namještaja učini malo grubljom kako bi se osnovni sloj boje imao za što primiti. Odaberite neku srednju varijantu brusnog papira, primjerice P120 ako želite solidan učinak, a ukoliko želite savršenstvo bez mane, bit će potrebno nakon prvog brušenja sa P120 učiniti još nekoliko radnji šmirglanja s finijim brus papirom tipa P200 ili P240 pa čak P400.

5. Uklonite ostatke nakon šmirglanja vlažnom krpom i po potrebi ponovite postupak pa pričekajte da se namještaj osuši.

3.korak – nanošenje temeljnog premaza

Temeljna boja ili prajmer nanosi se kako bi se osnovna boja ili lak ravnomjerno nanijeli na drvo i kako bi njegov vijek bio dugotrajan. Ne morate obraćati previše pažnje na ravnomjerno nanošenje temeljne boje. Bitnije je da njome prekrijete sve površine koje ćete farbati. Temeljna se boja brzo suši, pa nakon sušenja možete odmah pristupiti činu samog farbanja. Ipak, prije samog farbanja, a ako želite da boja jako dobro prianja, također možete i temeljni premaz lagano izbrusiti finim brus papirom. Obavezno dobro obrišite prašinu vlažnom krpom koja ne pušta dlačice i pričekajte da se osuši prije farbanja.

Mala opaska: prije no što počnete raditi, provjerite imate li dovoljnu količinu boje za osnovni premaz, rezervni kist, sredstvo za čišćenje kista, krpu i neki radni kombinezon ili pregaču. Također, prilikom samog farbanja umočite vrh kista u boju i ocijedite višak boje. Pazite dakle da na kist ne natovarite previše boje.

Farbanje namještaja kistom

4. korak – farbanje

Ofarbati namještaj odgovarajućom bojom ili lakom nakon što ste odradili sve predradnje neće vam biti veliki problem. Morate samo voditi računa da ćete morati, ovisno o željenoj kvaliteti finalnog proizvoda, nanijeti više slojeva boje ili laka. Jedan je zasigurno premalo, dva već daju zadovoljavajući efekt, dok pravi profesionalci nanose i do 6 slojeva. Naravno, sam postupak nije težak, ali iziskuje vremena jer se svaki sloj mora sušiti nekoliko sati prije nego možete nanijeti sljedeći sloj.

Samu farbu (lak boju) možete nanositi valjkom ili kistom, ovisno o sklonostima. Osobno, preferiram kist. Za savršen rezultat bit će vam potreban i nešto kvalitetniji kist koji je skuplji, ali će vam i trajati godinama. Farbanje lošim kistom je prepoznatljivo po tragovima koji ostaju nakon sušenja, a i čekinje koje ispadaju završit će u boji.

Prilikom nanošenja laka započnite sa dva do tri poteza u smjeru drvenih vlakana i obojite jednu prugu. Ne uranjajući kist promijenite smjer i lak polako razdijelite po površini. Ponovno uronite kist i u razmaku jedne širine kista obojite sljedeću usporednu prugu. Vršak kista smije na spojnom mjestu samo lagano dotaknuti rub, kako pri preklapanju ne bi nastao trag. Na kraju obojite cijelu plohu završavajući okomitim potezima. Lak boje moraju se sušiti nekoliko sati. Plohe se ne smiju dirati sve dok se ne prestanu lijepiti. Nakon svakog premaza treba površinu izbrusiti finim brusnim papirom kako bi se sljedeći premaz imao na što primiti. Prašinu nastalu brušenjem treba ukloniti.

5. korak – nanošenje završnog sloja

Čistim kistom, nakon potpunog sušenja laka boje, možete nanijeti zaštitni premaz u sjaju na bazi vode. Premaz nanesite veoma lagano pazeći da ne ostaju balončići i da površina bude glatka. Ostavite da se osuši barem 72 sata prije korištenja.

Pin It on Pinterest

Share This