Kad pristupate uređenju dječje sobe, probudite dijete u sebi i pustite mašti na volju. Budite kreativni i maštoviti, no vodite računa o djetetovim sklonostima, željama, dobi. Djeci je njihova soba mala oaza, mjesto gdje uče prva slova, upoznaju prve bajke, čuvaju svoje najdraže igračke, i stvaraju dragocjene uspomene za budućnost. Ne morate pritom urediti sobu prema najnovijim trendovima, već se upustite u avanturu i zajedno sa svojim djetetom pronađite namještaj baš po mjeri vašeg klinca.

Imajte pritom na umu samo jednu misao vodilju – dječja soba mora biti multifunkcionalna. Ona je mjesto za odmor, učenje i igru pa stoga morate objediniti te tri komponenete.

Koliko god je moguće, odaberite prostoriju koja je dovoljno velika i osvjetljena, a ukoliko to nije moguće, pobrinite se za kvalitetnu rasvjetu i kupnju modularnog namještaja kako bi maksimalno iskoristili prostor.

Dodajte boje u dječje sobe

Obojite sobu prema djetetovim željama, točnije, dozvolite mu da samo odabere boju, a nijanse možete uskladiti prema svojim sklonostima. Možete se povoditi jednostavnim pravilom – ako vam je dijete mirnije, neka nijanse budu življe i intenzivnije, a ako je dijete nemirno i osjetljivo, izbjegavajte intenzivne boje pa rađe odaberite pastelne nijanse. Također možete dodati razne naljepnice ili se upustiti u oslikavanje zidova omiljenim likovima iz crtića.

Namještaj neka prvenstveno bude funkcionalan, kvalitetan i maštovit jer mora zadovoljiti djetetove potrebe za pospremanjem stvari i potrebu za igrom. Možda je najpametnije rješenje kupnja modularnog namještaja po sistemu lego kockica koji se može lako premještati i dodatno nadograđivati, a ujedno i prilagoditi različitom uzrastu djeteta. Prilikom odabira namještaja pripazite na otpornost materijala radi lakšeg održavanja, te obratite pozornost da kutije, ormarići, ladice budu od laganog materijala kako bi ga djeca mogla samostalno pomicati.

Uređenje dječje sobe prema želji djeteta

Kutak za odmor, točnije sam krevet,  jedan je od važnijih dijelova dječje sobe. Dobar krevet i kvalitetan madrac nužni su za zdravo i udobno spavanje. Poželjno bi bilo uz krevet postaviti i noćni ormarić kako bi dijete na njega moglo odložiti omiljenu knjigu, sat ili čaj koji noću pije.

U dječjoj sobi školarca, uz kvalitetan krevet, važan je i radni stol koji osim funkcionalnosti mora zadovoljiti i sklad s ostatkom prostora. Idealno bi bilo smjestiti stol tako da mu je dnevni izvor svjetlosti, dakle prozor, s lijeve strane (ukoliko je dijete dešnjak). Neka stol bude dovoljno prostran za rad i učenje, a za lakše snalaženje među knjigama i bilježnicama, najpraktičnije rješenje su ladice.

Dakle, kupite stol koji ima dovoljno ladica i ormarića za odlaganje stvari i školskog pribora. Osim samog stola, djeca školske dobi puno vremena provode sjedeći, pa je stolica još jedan bitan element dječje sobe. Na kvaliteti stolice ne bi trebali škrtariti – nužno je da bude ergonomski oblikovana, te da ima mogućnost podešavanja visine i nagiba.

Kutak za igru će zasigurno biti podložan najvećim promjenama kroz vrijeme. S djetetovim rastom i razvojem, mijenjat će se i njegovi interesi te sklonosti raznim oblicima igre i druženja. Tako ćete u djetetovoj ranijoj životnoj dobi morati osigurati dovoljno prostora za igru, osigurati pregršt kutija i ladica za odlaganje igračaka, udoban tepih (i lako periv)  dok će dijete s navršenih 12, 13 ili više godina zasigurno smatrati računalo, PlayStation, TV zaobljenim oblikom zabave sa ili bez društva, pa pri kupnji namještaja pazite da možete to sve funkcionalno posložiti.

Pin It on Pinterest

Share This