Prostorije za odlaganje stvari i police na odgovarajućim mjestima osigurat će maksimalnu iskorištenost prostora u stanu ili uredu. Također ćete pametnim odabirom polica uvesti red u bilo koji ured. Bitno je znati koliko toga želite držati na policama i za kakvu su vam prostoriju potrebne.

Ako police koristite za ukras, one ne smiju biti prenatrpane jer će na taj način izgledati ružno i kićasto, a ujedno ćete pridonjeti efektu smanjenja sobe. Police nadasve trebaju biti funkcionalne jer vam one služe za odlaganje stvari.

Postoje dvije osnovne vrste polica: gotovi, sklopivi sistem polica koji se mora sastaviti i ugrađene police koje se mogu sastaviti od pojedinih elemenata. Ugrađene police se mogu pričvrstiti na zid ili nišu. Složeniji sistemi za izradu imaju ponekad drveni kostur i mogu stajati samostalno ili pričvešćeni na zid. Ormari za spremanje također mogu biti ugrađeni ili samostojeći, a izrađuju se od pojedinih dijelova ili elemenata, a možete ih kupiti i gotove.

Najčešće upotrebljavani materijal za police jesu iverica, panelploča ili šperploča. Ivericu je lako nabaviti, jeftina je, a na tržište dolazi u raznim debljinama. Te ploče možete još u trgovini dati izrezati na odgovarajuću mjeru. Furnirane iverice su također izvanredno stabilne, što se odnosi i na šperploče i na panelploče. Grubo, neobrašđeno drvo prikladno je za ostave u podrumima, spremištima ili garažama, dok je tvrdo drvo skuplji, ali vredniji materijal za police.

Metalne ploče pojavljuju se gotovo uvijek kao dijelovi sistema za izradu polica i naročito su prikladne za veća opterećenja. Kao ukras i za mala opterećenja možete upotrijebiti i staklo. Police od plastičnih materijala poprilično su rijetke na tržištu, dok se u nekim slučajevima metalne police koriste u uredskim prostorijama; najčešće ormarima.

Nosače polica treba izabrati u skladu s predviđenim opterećenjem. Primjerice: šest običnih džepnih knjiga teži otprilike 1 kg, dok je težina šest prosječnih knjiga tvrdih korica oko 2 kg. U skladu s tim možete odabrati i različite tipove nosača. U pravilu nosači mogu biti fiksni ili prilagodljivi. Fiksni su primjerice klasične konzole u obliku slova L, umetnuti nosači, trokutasti, drveni ili pak metalni kutni profili. Prilagodljivi nosači sačinjeni su od metala ili plastike, a na tržištu možete nabaviti različite oblike. Zatiču se u rupe u bočnim stranicama. Rupe moraju biti izbušene na jednakim udaljenostima duž cijele stranice. Za jednu dasku potrebna su četiri nosača.

Garažne drvene police

U kući ima znatno više mogućnosti za odlaganje stvari no što se to može učiniti na prvi pogled. Koristan je prostor ispod kreveta, kauča i prozorskih dasaka, iznad vrata, kreveta i stubišta, u kutovima, na tavanima i u podrumima. Ormar se može ugraditi i ispod umivaonika, u nišu ili se garderobni ormar može postaviti po cijelom zidu, a u ormare se mogu ugraditi dodatne police.

Praktične ideje djeluju dekorativno i često se isplati isprobati razne mogućnosti. U idealnom slučaju bi morali svi sistemi za odlaganje stvari i sve police biti tako univerzalni da se mogu postaviti u nekoj drugoj prostoriji, proširiti, povećati i prilagoditi drugim vrstama stvari.

Pin It on Pinterest

Share This