Zasigurno ste se više puta susreli s problemom sastavljanja namještaja. Kupnjom namještaja dobit ćete i uputstva za sastavljanje. Nažalošt, često su takva uputstva nepregledna, teško čitljiva, teško razumljiva. Kad svladate prvi korak i kad ste gotovo sigurni da ste shvatili uputstva proizvođača, tek vas tada čeka najteži dio posla. Prije samog početka sastavljanja proučite još pet jednostavnih savjeta za montažu namještaja koji će vam uštedjeti vrijeme i olakšati cijeli proces “uradi sam” montaže.

Koristite aku bušilicu

Koristite aku bušilicu (odvijač)  umjesto običnog odvijača. Aku bušilica s raznim nastavcima (svrdlima) uvelike olakšava proces montaže namještaja. Dok ćete se s običnim odvijačem dobrano namučiti (čak i ako sastavljate manje komade namještaja), aku bušilica je odličan izbor alata, a ujedno je i iznimno praktična kada vaš dio pokućstva trebate montirati na zid.

Koristite gumeni malj umjesto čekića. Svu onu hrpu drvenih klinova, koji su sastavni dio paketa, potrebno je namjestiti na pravilno mjesto da bi spojili dvije ploče ili iverice. Uz to vam često treba i ljepilo za drvo kojeg ćete u manjoj količini staviti u utore za drvene klinove i kad naposljetku spojite ta dva dijela iverice, potreban je znatan udarac da bi svaki taj dio savršeno sjeo na svoje mjesto. Korištenjem običnog čekića možete lako oštetiti ivericu, dok se s gumenim maljem ravnomjernije raspoređuje sila i samim time doprinosi boljem prianjanju dijelova namještaja. Obratite pozornost samo na bitan detalj: kupite bijeli malj kako ne bi ostali tragovi na namještaju.

Odvojite i prebrojite sve dijelove. Prije samog početka sastavljanja organizirajte materijal i provjerite te prebrojite sve vijke, daske, drvene klinove i ostale dijelove; drugim riječima: provjerite odgovara li sadržaj vašeg paketa u potpunosti s elementima potrebnim za sastavljanje vašeg komada namještaja. Također prilikom sortiranja pazite na vrstu i duljinu vijka. Samo jedan vijak koji nedostaje ili ne odgovara veličinom i eto vam nepotrebnih problema.

Prilagodite prije sastavljanja. S obzirom na činjenicu da sami sastavljate namještaj, a potrebna vam je, primjerice, rupa za kabel ili želite dodati svoju osobnu notu individualnosti bojanjem određene police ili ljepljenjem folija, naljepnica, tapeta ili bilo čega sličnog, napravite to kad su elementi razdvojeni, a ne nakon sastavljanja. Na taj ćete način izbjeći nehotično mrljanje ili oštećivanje drugih dijelova.

Kako sastaviti namještaj

Isplanirajte, pripremite, očistite i ispraznite prostor gdje ćete montirati namještaj. Ovaj se savjet možda čini preočit, ali je od iznimne važnosti pripremiti i osigurati dovoljno prostora za sastavljanje namještaja. Prilikom sastavljanja velikih komada namještaja potrebno je i puno prostora da se ne bi doveli u situaciju u kojoj ćete zgrčeni, u polučučnju ili nekom neprirodnom i neudobnom položaju sastavljati dijelove vašeg novog komada namještaja.

Ovih pet jednostavnih ali nadasve učinkovitih savjeta za montažu namještaja sigurno će vam biti od koristi prilikom “uradi sam” avanture. Posljednji savjet koji vam možemo dati je da se naoružate strpljenjem i da prihvatite činjenicu da za sastavljanje namještaja ipak treba izdvojiti malo više vremena.

Kako bilo da bilo, ako ste u žurbi ili jednostavno nemate vremena, alat ili znanje montiranja namještaja tada bi najpametnije bilo prepustiti stvar u ruke profesionalaca. Mi u Manitu d.o.o. znamo da je vrijeme vrlo dragocjeno i zato smo spremni pomoći vam kod montaže vašeg namještaja, a vi tada možete svoje vrijeme utrošti na neke druge vama bitne stvari. Ako imate kakvih dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Pin It on Pinterest

Share This