S obzirom na činjenicu da na poslu provodimo veći dio svog vremena, u pravilu osam ili više sati, mjesto na kojem radimo uvelike utječe na našu efikasnost i produktivnost. Naravno da je efikasnost teško održati na visokom nivou cijelo vrijeme. Ipak, postoje neki savjeti koji će vam olakšati zadržavanje optimalne razine radne efikasnosti, a ujedno će utjecati i na poboljšanje radne atmosfere u samom uredu.

Uređenje interijera

Ugodna estetika ureda jedna je od bitnih stavki koja će podići raspoloženje zaposlenih i utjecati na efikasnost. Nitko ne veli da vaš ured mora izgledati poput onih iz Googla, Facebooka ili Instagrama jer si takav luksuz malo tko može priuštiti, no ipak možete iskoristiti pokoji detalj ili dobiti ideju za moderno uređenje.

Ako već nemate financijskih mogućnosti za potpuno preuređenje, možete dodati koju živopisnu sliku, neku biljku koja će potaknuti pozitivan protok energije ili barem jedan dio zida obojati u neku energičnu boju. Bitna je činjenica da u modernim uredima prevladavaju žive boje, inovativan dizajn namještaja i pozitivna atmosfera.

Pravilan odabir boje

Boje su od velikog značenja za rad u uredu, pa tako tople boje izazivaju osjećaj topline, dok hladne boje uzrokuju osjećaj niže temperature. Bijela boja nije najsretnija boja kad je produktivnost u pitanju – simbol je profesionalnosti u poslovnom svijetu, no ona se često povezuje s gubitkom koncentracije. Vaše će misli učiniti konfuznim i nipošto vas neće stimulirati za rad.

Crvena boja potiče ljude da djeluju brzo i energično i ujedno utječe na analitičko mišljenje, dok narančasta asocira na kvalitetu i povećava razinu koncentracije. Plava boja opušta i smiruje ljude, zelena je kraljica kreativnosti, dok ćete pravilnim odabirom nijanse žute boje vaš ured učiniti pozitivnijim, sigurnijim i prijateljski nastrojenim.

Uredski namještaj i dobra organizacija

Važna uloga kod povećanja efikasnosti odnosi se na pravilno konstruiran i izrađen namještaj. Najbolji je onaj koji je rađen po mjeri jer ćete takvim odabirom namještaja omogućiti svojim zaposlenicima da nesmetano obavljaju svoj posao. Uredski materijal i potrošna roba koju koriste vaši zaposlenici moraju biti redovito ažurirani i pravovremeno nabavljeni.

Teambuilding

Teambuilding je ideja koja se sve više počinje prakticirati kod nas, jer je druženje izvan ureda umnogome drugačije od onoga na radnom mjestu, a podrazumijeva proces zbližavanja i treniranja ljudi kroz razne aktivnosti tijekom slobodnog vremena kako bi bolje funkcionirali kao tim na radnom mjestu.

Ključni element teambuldinga je socijalizacija i dijeljenje zajedničkih iskustava među članovima tima što će za posljedicu imati povećanje produktivnosti ureda.

Komunikacija

I zadnje, ali nipošto ne najmanje važno odnosi se na komunikaciju. Dobra i jasna interakcija s radnikom najvažnija je za održavanje efikasnosti unutar ureda.

Naravno sa de od poslodavca očekuje da može kvalitetno iskomunicirati svoje ciljeve kao i svoja očekivanja od radnika, a da se radnici osjećaju slobodni u komunikaciji s nadređenima, spremni u svakom trenutku obratiti se za savjet ili pitanje u vezi postavljanog zadatka. Motivaciju radnika i efikasnost potaknut ćete i kroz sustav pohvala za dobro obavljen posao, a ujedno doprinjeti zdravijoj radnoj atmosferi.

Za povećanje efikasnosti ureda uz namještaj po mjeri i sva dizajnerska rješenja vezana uz izradu namještaja, s povjerenjem se obratite tvrtki Manitu d.o.o. koja je u mogućnosti vaše želje i dizajnerske ideje realizirati na najbolji mogući način.

Pin It on Pinterest

Share This