Bez puno okolišanja, odgovorimo kratko i jasno na postavljeno pitanje. Kantiranje predstavlja postupak lijepljenja rubnih traka na iveral te zatvaranja svih vidljivih dijelova iverala na elementima za namještaj.

Dakle, prilikom odabira materijala (dekora i debljine) za vaš namještaj; bilo da se radi o kuhinji ili spavaćoj sobi, taj se materijal šalje na krojenje prema krojnoj listi izrađenoj na temelju vaših potreba. Svaki tako iskrojen dio prepun je nezaštićenih bočnih stana koje je, naravno, potrebno zatvoriti ili kantirati kako bi iveral bio estetski prihvatljiv.


Kant trake

Kantiranje se provodi kant trakama, a najčešće se upotrebljavaju melaminska i ABS traka. Melaminska traka napravljena je od impregniranog i štampanog papira gdje se posebna vrsta papira štampa i rastvara kemijskom otopinom smola radi poboljšanja svojstva papira. Takva je kant traka jeftinija, tanka i obično kruta te lako puca i poprilično se lako odlijepi pa takvu melaminsku traku ne prepopučujemo za novu kuhinju, ormar ili neki drugi komad namještaja jer će se veoma brzo uništiti.

S druge strane, ABS traka je napravljena od ekološkog materijala s iznimno malom emisijom štenih materijala te je veoma laka za obradu, mekanija i fleksibilnija pa je samim time povoljnija za krivolinijsko kantiranje kod zakrivljenih ploha. Ujedno predstavlja kvalitetnije i dugorajnije rješenje prilikom izrade namještaja.

Vrste kantiranja

Ravno kantiranje

Što je to kantiranje?

Prilikom ravnog kantiranja, kant traka se lijepi pomoću posebnog stroja koji može ili ne mora imati kućište za ljepilo. Iznimno je važna kvalitetna izvedba usluge kantiranja kako nebi došlo do oštećivanja, odljepljivanja, a samim time i stvaranja bakterija te vlage. Upravo ABS kant trake imaju postojanu površinu te kant trakama daje finalnu obradu proizvodu koji na taj način postiže potpunu funkcionalnost i zadovoljava visoke estetske i funkcionalne kriterije.

Krivolinijsko kantiranje

Krivolinijsko kantiranje

Krivolinijsko kantiranje upotrebljava se za kantiranje napravilnih oblika – dakle, zakrivljenih dijeova, ovalnih okruglih i slično na posebnim strojevima za krivolinijsko kantiranje. Pritom se uvijek upotrebljava ABS traka te računalni program Autocad kako bi se gotova shema poslala na pilu koja će ispiliti materijal prema nacrtanoj skici.

Lasersko kantiranje

Lasersko kantiranje

Poseban inovativan postupak laserskog kantiranja omogućuje najkvalitetniju izvedbu ovog procesa. Za razliku od klasičnog kantiranja gdje stroj uz pomoć valjka na koje je nanešeno ljepilo lijepi kant traku, kod laserskog se kantiranja rubna traka stapa i spaja s materijalom te bolje i kvalitetnije povezuje s pločom. Na taj način dolazi do stapanja trake i ploče bez vidljivog spoja ili fuge pa se prednosti laserskog kantiranja ogledaju u dizajnu i kvaliteti izvedbe i svakako se preporučuju kod jednobojnijih svijetlih dekora i dekora visokog sjaja.

Pošto sad znate što je to kantiranjei koji sve načini zatvaranja vidljivih dijelova iverala postoje vrijeme je da se osredotočite na uštedu prostora uz multifunkcionalni namještaj. Za sva dizajnerska rješenja vezana uz izradu namještaja, s povjerenjem se obratite tvrtki Manitu d.o.o. koja je u mogućnosti vaše želje i dizajnerske ideje realizirati na najbolji mogući način.

Pin It on Pinterest

Share This