Uređenje dnevnog boravka, kao i bilo koje druge prostorije u vašem domu, trebalo bi biti zabavno i kreativno. Na samom početku odredite si financijske smjernice, tj.buđet kojim raspolažete i pokušajte se držati toga jer svako veće prekoračenje unijeti će nemir i nezadovoljstvo u vaše uređenje pa stoga pokušajte biti racionalni.

Također je bitno, ako ne i najbitnije, poznavati sebe, svoje želje, sklonosti, potrebe, trenutni životni stil i sve to prenijeti u reprezentativni dio stana, vaš dnevni boravak.

Zasigurno želite izbjeći situaciju u kojoj će se vaši gosti, pa i vi sami, osjećati kao da su ušli u Ikein salon, pa pažljivo birajte elemente pokućstva i uredite dnevni boravak u svom stilu. Od iznimne je važnosti da dnevni boravak odgovara vašim potrebama i sklonostima.

To bi trebalo biti mjesto gdje se osjećate ugodno s vašom obitelji i prijateljima, mjesto gdje se povlačite u osamu nakon radnog dana da bi se odmorili uz dobru knjigu, zvuk omiljene melodije ili TV.

Stoga ćete, prije konačne odluke, čak i ako želite unijeti samo male izmjene, trebati zapitati sebe što stvarno želite. Prostor za prijem gostiju ili mirnu sobu za čitanje i odmor? Hoće li ta soba prvenstveno služiti za gledanje televizije? Ili ćete u njoj imati radni kutak za ispunjavanje nekih svojih hobija? U svakom slučaju, napravite popis svih aktivnosti u toj sobi, ali nemojte pritom zaboraviti i na potrebe ostalih članova obitelji.

Također,budite vizonar. Obitelji se razvijaju, djeca odrastaju te konačno napuštaju dom. Imajte na umu da će se želje i potrebe vas i ostalih ukućana mijenjati s vremenom, pa ako ste odlučili uložiti poveću svotu novca u uređenje dnevnog boravka, neka to bude pametna investicija koja zadovoljava sadašnje i buduće potrebe.

Kad ste si postavili sva ta pitanja, te još brojna druga, i “sklopili” dogovor s ostatkom ukućana, s lakoćom možete preći na drugu fazu: odabir stila vašeg dnevnog boravka. Nasumično kupovanje namještaja bez ideje kako bi on trebao izgledati vodi kaotičnom i neukusno uređenom prostoru. Trenutno su među najpopularnijima modernistički, toskanski, industrijski, suvremeni ili pak tradicionalni stil uređenja.

Modernistički stil podrazumijeva oskudnost namještaja, kao i ukrasnih predmeta te je karakteriziran ravnim linijama. Oslanja se na masovnu proizvodnju i stil je koji ćete najlakše pronaći u salonima namještaja.

Toskanski je stil poprilično rustikalan, s puno zemljanih tonova, a glavno mu je obilježje kamen te s njime povezan metal. Minimalizam i jednostavnost namještaja još je jedan detalj koji krasi ovaj stil, ali ga upotpunjuju murali i nezaobilazan kamin kao okosnica ovog stila.

Industrijski stil najviše podsjeća na nedovršen i neuređen prostor velikih industrijskih hala, skladišta ili garaže. To je stil koji najviše cijene moderni dizajneri interijera, a naglasak je stavljen na velike, otvorene prostore visokog stropa. Prostor u ovom stilu je multifunkcionalan.

Suvremeni stil kombinira nekoliko različitih stilova 20. i 21. stoljeća. Za razliku od modernističkog gdje dominiraju oštre i ravne linije, one su u ovom stilu lagano zaobljene i upotpunjene ukrasnim jastucima, tepisima i sl. Dominante boje ovog stila su zelena i smeđa pa se i za uređenje koriste prirodni materijali, najčešće drvo u raznim kombinacijama, te materijali poput svile, pamuka i lana.

Tradicionalan stil uvelike se oslanja na 18. stoljeće, visoku klasu, posebice Engleske i Francuske. Dominantna boja je boja breskve te zelena sa zlatnom kombinacijom kako bi se naglasila punoća i raskoš. Namještaj je gotovo uvijek izrezbaren, bogato dekoriran, najčešće cvjetnim uzorcima i gotovo unikatan.

Za koji ćete se od ovih stilova odlučiti, prvenstveno ovisi o vašem ukusu i odgovoru na prije postavljana pitanja, a za sve ostalo slobodno se obratite nama putem naše kontaktne forme.

Pin It on Pinterest

Share This