Bilo da opremate stan ili ured po prvi put ili preuređujete već postojeći, bit će vam, kao prvo, potrebna ideja. A ideje možete, naravno, pokupiti pregledavjući i listajući kataloge ili internetske stranice koje su prepune raznih stilova uređenja ili možete unajmiti dizajnera unutarnjeg uređenja. Prije nego se odlučite na takav potez, potrebno je znati da dekorater i dizajner nije jedno te isto.

Kao prvo, dekorater može biti bilo tko bez završene stručne škole, a tko se imalo razumije i ima smisla za boje, tkanine i materijale. Dok je s druge strane, dizajner školovana osoba s iskustvom i znanjem na području arhitekture, građevinskih propisa i zakona, poznavanjem specifikacija boje, teksture, materijala te osvjetljenja educirana za izradu idejnog projekta, osoba koja surađuje, komunicira i organizira rad s izvođačima. I sve to s ciljem zadovoljenja potreba i želja krajnjeg potrošača.

Dakle, unutarnji dizajn je fokusiran na vizualni dojam u nekom zatvorenom prostoru kroz pravilno i optimalno korištenje boja, materijala i svjetlosti vodeći računa o funkcionalnosti i stvaranjem harmonične atmosfere. To nipošto ne znači izbor skupog dizajnerskog namještaja i određivanje rasporeda unutar prostorije, već je to proces kojim dizajner prilagođava prostor vašim životnim potrebama.

Kod same izrade idejnog rješenja, dizajner mora voditi računa o životnom stilu, spolu i dobi vlasnika što znači da prvenstveno mora razgovarati s njim, biti dobar slušatelj, znati njegove stavove, estetske afinitete i obavezno, vidjeti te osjetiti prostor koji je namijenjen uređenju.

O čemu dizajner mora voditi računa?

Jedna od prvih i najvažnijih stvari je razmatranje cjelokupnog prostora i svih zasebnih prostorija u domu ili uredu. Kolike su dimenzije i kakva je struktura rasporeda prostorija, koja su ograničenja, a kakav potencijal prostor krije? Koja je svrha i namjena prostora – odmor, obitelj, zabava ili posao? Neka od praktičnih razmatranja dizajnera odnose se na odabir osvjetljenja, razmještaj sjedećih mjesta i identifikacija svih ostalih potreba klijenta kao što su prostor za pohranu ili radni prostor koji je uređen na način da u potpunosti stimulira vaša osjetila.

Također, dizajner mora jako dobro poznavati potrebe svojih klijenata, njihove radne navike, određene psihološke i navike ponašanja klijenta prilikom bivanja u domu ili na radnom mjestu kako bi cjelokupni proces dizajna bio u skladu sa željama vlasnika prostora.

Za sva dizajnerska rješenja vezana uz izradu namještaja, s povjerenjem se obratite tvrtki Manitu d.o.o. koja je u mogućnosti vaše želje i dizajnerske ideje realizirati na najbolji mogući način.

Pin It on Pinterest

Share This