Božićno je vrijeme. Blagdanski ugođaj osjeća se na svakom koraku. Svi ti ukrasi i dekoracije… Ukrašeni izlozi… Žaruljice, lampioni, božićna drvca i umjetan snijeg (kad već pravi nedostaje), miris kuhanog vina, cimeta… U kafiće i trgovine mame vas božićne pjesme, a iz izloga nam se smiješe snijegovići, sobovi i ostala božićna ekipa vilenjaka… Šetnja ulicama grada u predvečerje koji sjaje posebnim sjajem malo kog ostavlja ravnodušnim. I gotovo da nema osobe koja barem malen dio tog ugođaja nebi htjela prenijeti i u svoj vlastiti dom.

Donosimo vam stoga nekoliko ideja kako urediti svoj dom u božićnom stilu.

Naglasak pritom stavljamo na prirodne materijale. Prije samog početka ukrašavanja, umjesto da potrošite vrtoglave svote novca po trgovačkim centrima, nabavite svoje prirodne ukrase. Otiđite u šumu, šećite i tražite sve što bi mogli iskoristiti za ukrašavanje svog doma – češere, mahovinu, zanimljive oblike granja, lišće, razne bobice, lješnjake, žireve, imelu… Sve što vam može dobro poslužiti za izradu ukrasa.

Uredite svoj dom u božićnom stilu

Ukrasite vrata

Prva stvar koju će gosti ili čanovi obitelji primijetiti jesu vaša ulazna vrata. Pa učinite ih privlačnim jednostavnim vješanjem vijenca kojeg lako možete napraviti sami koristeći granje, zelenilo, lišće. Dodate li nekoliko češera, mašnica ili šljokica, s obzirom na stil koji preferirate, i dobili ste savršen vijenac za vrata.

Stavite božićne žaruljice

Postoji neka uistinu posebna čarolija u žaruljicama koje obasjavaju vaš dom u hladnim zimskim večerima…. Stavite ih na prozore, vrata; možete ih zalijepiti na zid u obliku božićnog drvca te ukrasiti mašnama ili ih postavite na stepenište zajedno sa zelenilom i ukrasnim čestitkama. Možete ih čak staviti u bilo koji kutak doma, a njihova će svjetlost prostor odmah učiniti magičnim.

Izradite adventski vijenac

Uvijek možete kupiti neki vijenac u trgovini, ali zašto ne biste dali mašti na volju i dozvolili svojoj vlastitoj kreativnosti da definira izgled vaše adventskog vijenca? Ne morate puno komplicirati, dovoljno vam je samo nekoliko prirodnih materijala i svijeće. Čak ne mora biti oblik vijenca; uvijek možete svijeće poslagati na ukrasni tanjur, u teglice ili pak na neki komad drva koji ste pronašli šečući šumom.

Napravite svoj adventski kalendar

Iako većina na spomen adventskog kalendara pomisli na one slatke čokolacice koje se kriju iza svakog datuma, a djeca gotovo nikad ne mogu izdržati iskušenje pa u većini slučajeva taj kalendar bude prazan već nakon nekoliko dana; ovdje vam predlažemo da izradite svoj osobni kalendar koristeći razne materijale, oblike i boje.

Bijeli rustikalni Božić

Ostale ideje blagdanskog ukrašavanja

Možete na razne lokacije u domu postaviti vesele božićne čestite ispisane pozitivnim i inspirativnim mislima, koristiti vrpce koje ste svezali u mašne pa njima popuniti eventualne praznine, ispeći domaće medenjake u okliku bora, zvjezdica, polumjeseca i sl. koje možete koristiti kao ukras na božićnom drvcu.

Dom ukrasite mnogobrojnim svijećama koje će stvoriti intimnu atmosferu i unijeti toplinu u vaš dom. Možete ih staviti i u staklenke ili čaše koje ste prethodno napunili granjem, bobicama, lišćem, češerima ili mahovinom te ih poprskajte umjetnim snijegom.

Pin It on Pinterest

Share This